AMS_logo-lockup_black.png

Volg ons op Social Media

Blog

“Iedereen moet nu al met blockchain bezig zijn. Ondernemers én overheden.”

6 Apr 2018

 

Enkele West-Vlaamse centrumsteden verkennen sinds kort de mogelijkheden van de blockchain-technologie. Ook de Stad Antwerpen onderzoekt sinds 2016 hoe ze haar dienstverlening via blockchain kan verbeteren.

Exponential Academy sprak met Roel Verhaert, ere-stadssecretaris van Antwerpen en gepassioneerde voortrekker in het gebruik van blockchain door overheden.

 

“Blockchain is een technologie die transacties tussen verschillende partijen onuitwisbaar en authentiek kan registreren. Administratieve taken van de overheid zoals subsidies geven, documenten authentiek maken en allerhande registraties kunnen overgenomen worden door de blockchain. De vrijgekomen ambtenaren kunnen dan op de meer creatieve processen  werken.

 

Verhaert beschrijft in zijn tweede boek Blockchain in de praktijk meer dan 50 cases van overheden in België en Nederland. “Het zijn momenteel vooral zogenaamde Proof of Concepts (POCs) waar de mogelijkheden van blockchain mee verkend worden, vooraleer de uitrol op grote schaal kan gebeuren. Het leeuwendeel van de beschreven cases komt uit Nederland.”

 

Moet een West-Vlaamse gemeente met pakweg 15.000 inwoners hier ook al op inzetten? “Iedereen moet nu al met blockchain bezig zijn. Overheden én ondernemers. Naar mijn mening gaat het vandaag allemaal veel te traag. De wereld staat niet stil, als we niet opletten komen we veel te laat. We hoeven daarom niet alles zelf opnieuw uit te vinden, laat ons gewoon samenwerken en waar mogelijk goede cases kopiëren.”

 

Bij Stad Antwerpen lopen momenteel vier blockchain Proof of Concepts. Zo wordt onder de werknaam Levensloop geprobeerd om via blockchain de administratieve historiek van een persoon vast te leggen, zonder dat deze persoon zich nog fysiek moet verplaatsen naar een dienst van de gemeente of andere instanties. Volledige digitalisering zonder tussenpersonen dus. Denk maar aan geboorteregistratie, inentingen, diploma’s, reispassen, huwelijk, belastingen, begrafenis, erfenis en ga zo maar door. Ook voor besluitvorming, verhuizen en natuurbeheer lopen momenteel conceptuele testen via blockchain.

 

 

“Er sluipt een nieuwe manier van denken en leven binnen. Veel mensen beseffen dit nog niet.”

 

 

Roel Verhaert gaf leiding aan zo’n 8000 ambtenaren en ging recent op pensioen. “Ik beschouw het nu als mijn opdracht om missionariswerk te verrichten. We zijn beland in een nieuwe wereld en een nieuw soort samenleving. Dit vereist een permanente evaluatie van processen en een zoektocht naar (technologische) oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen.

 

Ambtenaren moeten bezig zijn met de toekomst, niet met het verleden. Maar dat geldt even goed voor ondernemers."

 

Roel Verhaert sprak op donderdag 19 april 2018 op een infosessie over blockchain voor ondernemers en overheden in Menen. 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Populair

Please reload

Boeken

Please reload

Agenda

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload