AMS_logo-lockup_black.png

Volg ons op Social Media

Blog

Deze West-Vlaamse ondernemer wil het consumentenvertrouwen in vlees herstellen via blockchain

9 Apr 2018

 

Factory of the Future, nationale kmo-laureaat 2016-2017 en 3 jaar op rij middelgrote Trends Gazelle voor West-Vlaanderen. Johan Dekeyzer, gedelegeerd bestuurder van Fresh Foodservice Dekeyzer-Ossaer rijft onophoudelijk nieuwe titels binnen. Zijn geheim? “Permanente digitalisering.” Na de uitbouw van een succesvol eigen e-commerceplatform gooit hij zich nu op blockchain. Exponential Academy ging op bezoek bij deze gedreven ondernemer.

 

Heel veel partijen zijn in de weer vooraleer vlees op het bord van de consument belandt. De lange en complexe keten zorgt voor veel voedselkilometers, vereist grote inspanningen op vlak van controle en is een bron van voedselverspilling. “Wist je dat 20 tot 30% van het vlees in onze winkelrekken door einde houdbaarheid in de vuilbak belandt? En dan hebben we het nog niet over de verspilling bij de consument thuis.”

 

Dekeyzer wil duurzamer werken en zoekt de oplossing in verschillende richtingen. “Met ons nieuw concept Frozen Farm verkopen we vlees los ingevroren en in kleine porties, om verspilling tegen te gaan.” Vriesvers kruimelgehakt is het eerste innovatieve product binnen dit concept. “Het verse vlees wordt binnen de minuut tot in de kern ingevroren waardoor de smaak ten volle behouden blijft, helemaal anders dan vriezen bij de consument thuis.”

 

“Ten tweede wil ik de keten korter en veel transparanter maken. Ik wil terug een gezicht kleven op vlees. En het verhaal van de boer achter het vlees tonen.” En hier komt de technologie van blockchain in beeld. “De data van alle schakels in de keten wordt onuitwisbaar digitaal vast gelegd in de blockchain. Via een QR-code op de verpakking ziet de consument ogenblikkelijk de naam van de boer(en), de betrokken transporteurs, het slachthuis, enzovoort.” Volgens Dekeyzer zal de snelheid van traceren enorm verhogen door het gebruik van blockchain, waar het nu soms maanden blijkt te duren om alle gegevens uit de keten in kaart te brengen.

 

“Blockchain-Proofed Food komt er aan.”

 

“Ik hoop dat onze diepgevroren Frozen Farm producten binnenkort in de supermarkt zullen liggen. Een andere optie is om via e-commerce zelf rechtstreeks de consument te bereiken.” Dekeyzer-Ossaer ontwikkelde al een eigen e-commerceplatform, momenteel uitsluitend voor B2B. “70% van onze klanten maken hier nu al gebruik van. Een enorme efficiëntiewinst. We hebben hen van in het begin intensief begeleid om het platform te gebruiken en dat rendeert.” Voor blockchain verwacht Dekeyzer hetzelfde te moeten doen. “Heel veel data zoals registratienummers van landbouwers en van dieren, toediening van medicatie, enzovoort zijn al beschikbaar. We zullen onze partners in de keten ook helpen om de data in de blockchain op te nemen.”

 

Johan Dekeyzer stelde op donderdag 19 april 2018 zijn blockchain-project voor op een infosessie in Menen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Populair

Please reload

Boeken

Please reload

Agenda

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload